Nu je een lijst hebt van alle dingen die je – bewust of onbewust- storen, kan je er iets aan doen. Stel je eens voor hoe goed je je zal voelen telkens je de deur opendoet die voorheen piepte. Dit kan spontaan een glimlach op je gezicht toveren als je er nog maar aan denkt.

Er zijn heel veel dingen in het leven die je niet kan veranderen. Beginnen met de praktische dingen waar je wel controle over hebt, hoe klein ook, helpen je stressniveau beetje bij beetje omlaag te halen.

Hoe begin je eraan?

Onthoud vooral dat je aan het begin van deze cursus een doel gesteld hebt waar je naartoe wilt werken. Je bent daar nog steeds mee bezig, dus je wil niet te veel hooi op je vork nemen. Kies een doel dat haalbaar lijkt. Het mag een beetje spannend zijn, maar niet onoverkomelijk aanvoelen.

Deel dit doel nu op in kleinere stappen. Bijvoorbeeld niet al het onkruid in 1 keer te lijf gaan, maar dagelijks een half uur.

Houd ook rekening met doelen stellen in termen van prioriteiten. Hier gaan we in de volgende stap op in, maar zorg eerst dat je een doel gekozen hebt. Je kan het STOP- principe toepassen of je grote doel al in een 3-tal kleinere stappen opdelen. Vandaar zie je wel verder. Veel succes.

De ietwat langere uitleg:

Deze week willen we vooral even de nadruk van onze persoonlijke doelen wegnemen en meer aandacht besteden aan het onderweg zijn. Los van of ons eigen doel ‘op schema’ zit, kunnen we ook andere dingen om meer rust in ons hoofd en onze omgeving te brengen.

Stap 1: Neem er je levenswiel bij en maak een lijst van dingen die je storen. Bekijk dit vanuit de mindful manier dus erg praktisch, zonder positief of negatief aan toe te kennen. Begin daarom met een levensgebied wat relatief ‘veilig’ of ‘gemakkelijk’ is.

Begin bijvoorbeeld bij huishouden en lijst alles op wat je stoort. Denk hierbij niet te lang na en weet dat je de lijst nog langer kan maken nadien. Alles mag erop:

– die piepende deur

– vensters die moeten gewassen worden

– een stapel tijdschriften

– onkruid in de tuin

-…

Loop zo elk levensgebied af en maak je lijst langer. Wat stoort er je in je relatie, qua reizen, qua vrije tijd en gezondheid. Niets is te klein om erin op te nemen.

Stap 2: Bekijk je lijst en zoek uit wat je eerst wil aanpakken. Onderlijn dit.

Stap 3: Breng hier nu weer iets meer gevoel bij en ga na of dit praktisch haalbaar is. Had je bijvoorbeeld twee dingen waarvan je denkt dat die even dringend zijn. Maar kan je die wel allemaal tegelijk doen?

Zal je realistisch gezien genoeg energie hebben om alles in 1 keer te doen of zal je het moeten opsplitsen?

Stap 4: Deel het op in kleinere haalbare stappen. Gun jezelf voldoende tijd om iets te doen, maar niet zo lang dat je het voor je uit kan blijven schuiven. Een goede tijdsspanne om mee te starten is 1 week.

Stap 5: Deel je dag in in termen van energie. We verbruiken op een dag vaak al onze energie en gaan dan eigenlijk al een stukje energie van de volgende dag ook wegnemen. Dit is niet erg als dit tijdelijk is. Vaak kampen we na verloop van tijd echter met een chronisch energietekort waardoor we ‘s morgens moe opstaan, geen tijd hebben om te recupereren, fysieke klachten krijgen of ‘s avonds niet ‘moe maar voldaan zijn’ maar eerder ‘moe en te uitgeput om nog iets te doen en nog ergens van te kunnen genieten.’

Ga daarom voor jezelf een lijst maken met dingen die je een goed gevoel geven en energie teruggeven. Dit kan zo simpel zijn als genieten van een tas koffie of thee.

Deel je dag nu in zodat je niet alle dingen die alleen maar energie vergen na elkaar zet. Wissel dit af met dingen waar je energie van terugkrijgt of las pauzes in. Dit zorgt ervoor dat je geen energie van de volgende dag meer wegneemt en in het beste geval ‘s avonds nog voldoende energie overhebt om van je avond te kunnen genieten.

Let op: Ook dingen die we graag doen kunnen energie van ons vragen. Maak daarom de overweging krijg ik voldoende terug voor wat ik erin stop. En wissel af zodat je een dagpatroon/ weekpatroon vind dat voor jou best past.

Naar bibliotheekpagina
Naar volgende pagina