Toen ik het boek de nieuwe openbaringen van Neale Donald Walsch herlas, verbaasde het me hoe brandend actueel dit nog is. Hij heeft het erover dat we moeten proberen overtuigingen te veranderen en niet de gedragingen. Zodra je een overtuiging hebt veranderd, past het gedrag zich vanzelf aan. 

Het is niet de eerste keer dat ik besef dat ik geluk heb in deze tijdsgeest geboren te zijn. Oude overtuigingen, klakkeloos aannemen, wat je leert op school, zelfs wat je in sommige oude zelfhulpboeken leest is nu niet meer zo. Het hoeft allemaal niet meer. We hebben een hele generatie die vrij is opgevoed. Er is een generatie die mocht leren voor zichzelf denken. En niet iedereen is het hier al mee eens. Mijn man haalt zelfs vaak aan ‘in mijn tijd was het zo… ‘ of ‘in mijn tijd mocht je niet…’. En inderdaad. Er zullen nog mensen genoeg zijn opgegroeid met oude denkpatronen die je maar voor waar moest aannemen.

Bij mij was het al anders. Ik heb leren voor mezelf denken. Ik zie dit nu nog veel meer bij mijn zoon waarbij ik hem op gepaste momenten meegeef dat hij wat hij leert, in twijfel mag trekken. Natuurlijk zal dit tot ongenoegen zijn van vele volwassenen die nog vastzitten in oude denkpatronen. Maar weet je wat… zij zijn niet de toekomst.

Je moet iemand die vastzit niet proberen overtuigen van je gelijk. Leef gewoon je leven op zoek naar je eigen waarheid. Je zal waarschijnlijk ontdekken dat al veel meer mensen ‘ontwaakt’ zijn dan je zelf dacht.