De voorbije weken zijn voor veel mensen een rollercoaster van emoties geweest. We werden uit onze vaste patronen gehaald. Gevoelens wisselen elkaar af: blij zijn met de extra vrije tijd, de onzekerheid voor de toekomst, angst voor de gezondheid van geliefden, verveling en ééntonigheid of net non-stop werken,…

Hoe ga je hiermee om?

Hoe voorkom je dat dit een eindeloze lus wordt?

Het antwoord is door te leren echt tijd te besteden aan jezelf en je eigen gevoel. Die verstilling kan je vinden in de natuur. Er is nog een manier die echt voor iedereen toegankelijk is.

Je verbinden met de donkere maan

Al eeuwenlang leven mensen volgens het ritme van de maan. Onze getijden worden erdoor beïnvloed. We zien het licht van de maan toenemen en afnemen. We kunnen leren van de energie die elke fase heeft.

De donkere maan is een moment dat aan veel mensen voorbijgaat. Toch kan het erg zinvol zijn, zeker in deze tijd. Donkere maan is de fase voor nieuwe maan. Sommige mensen verwarren deze met elkaar en ergens loopt hun energie ook in elkaar over.

Donkere maan is wanneer geen maan aan de hemel te zien is. Bij gebrek aan kunstmatige verlichting zou de nacht alleen verlicht zijn door sterren. Dit is het moment om te verstillen. De stemmen van de buitenwereld komen veel minder sterk door en het is dan ook veel gemakkelijker om je eigen stem te horen. We zijn volledig op onszelf aangewezen. Dit kan beangstigend lijken, maar het komt voor velen ook als een echte verademing.

Dit is het moment om volledig jezelf te mogen zijn. Op deze dag moet niets. Hoe diep je ook vastzit in ‘ik zou moeten’ of ‘had ik maar’… je mag het even loslaten. Neem de tijd om nieuwe energie op te doen.

Zodra de nieuwe maan er is kan je verder en kan je een nieuw gevoel van richting kiezen. Je herkent de nieuwe maan aan het eerste dunne schijfje maanlicht dat terug aan de hemel te zien is.

Wat doe jij bij donkere maan?

Wil je bij leren over de maanfasen en wat deze voor je kunnen betekenen? Ga dan op je eigen tempo aan het slag met het maan dagboek.