We hebben het allemaal al eens meegemaakt: in januari zetten we vol goede moed de stappen om ons leven om te gooien maar wanneer de lentezon naar binnen straat zijn we vaak al lang in oude gewoonten hervallen. Hoe komt dit? En vooral wat kunnen we er aan doen?

In onze jachtige maatschappij zijn we het vaak vergeten maar eigenlijk volgen wij net als de dieren en de planten de cyclus van de seizoenen. Er is een tijd om te rusten, te dromen of net barstend van energie actie te ondernemen. De winter is van nature een tijd om naar binnen te keren en de balans van het voorbije jaar op te maken.  Wat ging er goed? Wat vonden we minder leuk? En wat willen we de komende maanden beslist anders doen?

Tijdens de jaarwisseling nemen we ons dan plechtig voor deze veranderingen  door te voeren alleen is het dan niet het meest geschikte moment om effectief actie  te ondernemen.

Net als bij planten moet alles eerst onder de grond groeien. Vertaald naar ons eigen leven wil dit zeggen dat we eerst de gedachte aan wie we willen worden moeten laten groeien. We moeten groots dromen, verschillende mogelijkheden uitproberen en plannen maken voor de toekomst.

Wat kunnen we eraan doen?

Als je de natuurlijke cyclus van de seizoenen in jezelf leert kennen zul je ontdekken dat je niets anders hoeft te doen dan deze te volgen. De herfst is een tijd om los te laten en te evalueren. Tijdens de lange winteravonden kan je rusten, je batterijen opladen en plannen maken voor de toekomst.

Wanneer maart dan aanbreekt is het tijd voor een nieuw begin: De lente, bloemen in de tuin, nieuw leven in de wei en grote schoonmaakkriebels in ons huis. Het is de tijd waarin een koude donkere periode van gedwongen binnenzitten plaats maakt voor vrolijke buitenactiviteiten. Ons humeur wordt beter en de zon geeft ons meer energie. Het is dan ook het ideale moment om nieuwe projecten te starten of de voornemens die je tijdens de jaarwisseling maakte van onder het stof te halen.

 

Moeten we dan wachten tot het voorjaar?

Maar daar heb je nu natuurlijk niets aan. Wat als je nu meteen iets wilt veranderen?
Wil je je gewicht beheersen? Evenwichtig leven? Wil je meer energie en voldoening vinden in alles wat je doet?

Zoals we daarnet al zeiden, begint alles in het donker. Je hoeft dus niet te wachten tot het voorjaar om opnieuw in gang te schieten. Je kan op eerder welk moment besluiten je doelen bij te stellen. Alles begint bij bewustwording.

En je hoeft het niet alleen te doen. Wil je hulp? Contacteer me dan.