In januari 2020 is het 15 jaar geleden dat ik de diagnose lupus kreeg. Dit is toch wel een moment waarbij even mag stilgestaan worden. Je zou kunnen zeggen dat de wereld toen even stopte met draaien en dat het als een bom was die ontplofte. Maar eigenlijk is dit niet zo.

Ik wist dat het kon gebeuren en ergens heeft het in de jaren ervoor al boven mijn hoofd gehangen.

Nu 15 jaar later besef ik dat mijn leven toen even op pauze gezet werd, en een tweede keer in 2012. Maar sindsdien gaat het weer in volle snelheid vooruit. Of beter gezegd: sindsdien gaat het leven voor mij aan een snelheid die ik aangenaam vind en waarbij ik de dingen kan doen die ik wil en genoeg energie overhoud om ervan te kunnen genieten.

Waarom Omgaan met Chronische ziekte zo belangrijk voor mij is.

Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn leven 15 jaar geleden een splitsing nam tussen wat had kunnen zijn… en wat het geworden is. Maar ik kan nu op vandaag ook zeggen dat ik oprecht blij ben met hoe alles gelopen is. Klinkt vreemd?

Niet als je ontdekt hoeveel je eruit kan leren. In plaats van vertaler te worden en uren alleen voor een computerscherm te staren, ben ik nu life coach, natuurgids en relaxatietherapeut. Ik geef Mindfulness en Qi Gong lessen en mag anderen meegeven hoe ze veel meer hun eigen ritme kunnen volgen en de signalen van hun eigen lichaam kunnen leren begrijpen.

In plaats van te blijven twijfelen over ‘zou ik dat boek wel schrijven?’ kwam er in 2008 een eerste dagboek en zijn er nog verschillende boeken gevolgd. De nieuwste komt nu in december uit en is getiteld ‘Omgaan met Chronische ziekte: 101 inspiraties, misvattingen, gedichten en zo veel meer.’

Dit is voor mij belangrijk omdat ik weet welke misvattingen er allemaal in de wereld zijn. Ondanks waar ik nu sta, weet ik hoe het voelt om vast te zitten en geen positieve uitweg te zien. Maar ik weet ook dat hoe je ermee omgaat een enorme belangrijke stap is. Het is misschien wel de belangrijkste.

Op een gegeven moment moet je een klik maken:

  • Wat als je een ziekte niet zou moeten blijven zien als iets wat je afremt, maar als iets wat de grenzen voor je stelt zodat je meer kan doen van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.
  • Wat als je inzicht kan krijgen in je eigen unieke energiesysteem en weten dat die vermoeidheid je ook iets kan leren?
  • Wat als je er niet alleen voorstaat, maar anderen een gelijkaardige weg bewandelen?
  • Wat als je meer voluit kan leren leven?

Dat is waar Omgaan met Chronische ziekte voor mij om gaat. Je vindt al een klein stukje van de ervaringen in het boek 101 inspiraties. Maar de echte transformaties? Die zitten in de cursus Omgaan met Chronische Ziekte en burn-out. Benieuwd?

Wat is jouw ervaring?